Organisatiekunst: de dood in de pot of levend organiseren?
Iedere manager en organisatieadviseur weet dat de praktijk weerbarstiger is dan de theorie. Als dat niet zo was geweest, waren we brodeloos en zou de stroom managementliteratuur opdrogen. Het simpele feit dat binnen organisaties ‘de beste oplossing’ niet bestaat, bepaalt dat wij als organisatieadviseurs in een vakgebied werkzaam zijn waar het deels gaat om kennis en kunde maar deels ook om kunst.
Net als de geneeskunst en de kookkunst geen volledig exacte wetenschap maar een bijna alchemistisch mengsel van ingrediënten. Samen maken ze magie. Of juist niet natuurlijk. En goede kookboeken bieden geen enkele garantie op succes. Net zomin als de juiste ingrediënten of het juiste keukengerei. Eén stuk keukengerei kan zelfs gevaarlijk zijn, en dat is ervaring. Ervaring is zoals de Japanners zeggen als een tweezijdig snijdend mes. Mislukkingen uit het verleden betekenen namelijk niet dat iets ook nu niet werkt, en andersom geldt hetzelfde…
En in de keuken bestaat ook nog zoiets als het interessante verschijnsel van de zogenaamde chefs disease. Als je elke dag kookt, moet je elke dag proeven of het net zo goed is als gisteren. Herhaling maakt echter ook een beetje smaakdoof. Een chef is daardoor makkelijk geneigd elke dag een beetje meer zout toe te voegen om het zelf nog te kunnen proeven. Het resultaat wordt steeds zouter eten. “Te hoog op smaak brengen” heet dat in keukenjargon. Dat kan je voorkomen door tegenkracht te organiseren. Heeft u weleens in een -op zich goed- restaurant gegeten en gemerkt dat het eten te zout was? Tien tegen één dat de chef lijdt aan ‘smaakdoofheid’ en geen goede ‘tegenproever’ heeft.
Zo kan ervaring ook leiden tot een soort chefs disease bij managers en organisatieadviseurs. Een belangrijke leermeester in het organisatie advies vak, Kees Cassée, legde de weerbarstigheid van de organisatiepraktijk mooi uit met een analogie: een organisatie is als een bak met palingen. Ze kronkelen actief door elkaar en er zit niet zomaar een beetje overzichtelijke structuur in. Organiseren en managen zijn pogingen om de palingen recht te leggen en tegelijkertijd in dezelfde richting te laten wijzen. Maar er is eigenlijk maar één manier waarop dat echt goed lukt: dan moet je ze eerst roken. Je kunt ze daarna prima recht in een doosje leggen en als bonus ook nog op lengte en dikte sorteren. Dat komt weliswaar de smaak ten goede, maar het leven is er dan wel uit…
Zoals koken kunde, kunst en soms zelfs magie is, zo beoefenen wij binnen Movinex het vak van organisatieadviseur. En dat doen we als gecertificeerde consultants op hoog niveau. We zijn deskundige koks en tegenproevers, bewust van de valkuilen.
Wij kennen veel mooie recepten, de juiste ingrediënten en beschikken over prima gereedschap. Maar we hebben niet de oplossing. Die zoeken we samen met onze klanten. We proeven en we laten tegenproeven. Dat is hard werken, maar die uitdaging gaan we met onze klanten graag aan. En daarbij streven we naar levend organiseren. Dat blijkt in de praktijk de moeite waard, want soms gebeuren er bijna magische dingen. En zeg nu zelf, met gerookte palingen is weinig te beleven en de dood in de pot is toch zonde?
Nieuwsgierig geworden? Neem contact op met Fons Groen van Movinex.
fons.groen@movinex.nl