Onzekerheid? Prima!

Niks is zo zeker dat niks zeker is. En is dat erg? Nee… het gaat er om hoe je er mee omgaat. Organiseren en managen heeft veel te maken met het hanteren van onzekerheid. Weet u precies wat er allemaal speelt in uw organisatie? Natuurlijk niet. Als manager en later bestuurder heb ik de ervaring opgedaan dat naarmate de organisatie groter wordt en je positie in de hiërarchie hoger, je steeds minder blijkt te weten. De hoeveelheid verassingen waar je voor kan komen te staan is enorm, zo niet onbeperkt.

Ik heb meegemaakt dat opeens een betrouwbaar lijkende medewerker bleek te frauderen, dat in een organisatieonderdeel een zieke werksfeer was ontstaan, dat ook bij een hoogbetaalde medewerker loonbeslag werd opgelegd, dat een medewerkster een oude trouwjurk van een klant gestolen bleek te hebben, dat iemand een handeltje in ‘geleend’ kopieerpapier en EHBO-dozen was begonnen, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Soms ziet de omgeving wat er gebeurt, maar wordt er niet ingegrepen. Vaker nog zien we het niet eens gebeuren totdat er iets echt ontspoort.
Hoe kunnen we zo blind zijn? Hoe kan het dat we soms niet zien in welke toestand een team of een organisatie zich bevindt, of hoe de situatie zich ontwikkelt? In de Natuurkunde bestaat een fenomeen dat onbepaalbaarheid heet. Het is beschreven door meneer Heisenberg, die de onbepaalbaarheidsrelatie heeft geformuleerd. Daaruit valt te leren dat je van een voorwerp kunt weten waar het zich exact bevindt OF dat je kunt weten welke snelheid/richting het heeft. Beiden tegelijk kan niet.
Misschien treedt een vergelijkbaar verschijnsel op als we met organisaties bezig zijn. Ontwikkelingen gaan vaak sluipend en onopgemerkt. Wellicht zien we slechts óf de status van de organisatie, of we zien de richting. En misschien hebben we wel een onbewuste voorkeur voor één van beiden en een blinde vlek voor de andere.
Wat een goede oplossing is voor deze onbepaalbaarheid, is met meerdere ogen tegelijk kijken en dan naast elkaar leggen wat we zien. Dan is met een goede benadering zowel de toestand als de beweging te bepalen. Vreemde ogen kunnen daarbij behulpzaam zijn. Dat is een van de factoren die extern advies zo waardevol kan maken.

Blinde vlekken zijn een natuurlijk verschijnsel. Met mensen en een frisse blik zie je meer en zie je anders. En in elke organisatie blijkt iets anders aan de hand en is de richting verschillen. Daar zit onze meerwaarde en dat maakt tegelijk ons werk zo leuk en spannend.
Meer weten en meer zien? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.